Omkring 1999 havde en gruppe af ildsjæle set, at kvinder i stofafhængighed og prostitution havde brug for pauser fra gadens voldsomme hverdag. En pause uden stoffer, prostitution, kriminalitet og mænd, og i stedet en hverdag med ro og plads til tryghed, rekreation og eftertanke.
De meget engagerede pionerer oprettede en forening og stiftede “Kvindely” i en nedlagt Pinsekirke i Roskilde. Der var ikke mange penge at gøre godt med, så de medbragte selv møbler, køkkengrej og hvad der ellers skulle til, for at få huset til at fungere.
Alle medarbejdere var uuddannede og en del arbejdede frivilligt og ulønnet. Omkring 2003 gik Roskilde Amt ind i projektet og tilbød en driftsoverenskomst med foreningen. Samtidig blev projektet tilknyttet Fonden Mariehjemmene, hvorfor det blev nødvendigt med en navneændring til Hanne Mariehjemmet – Kvindely. I daglig tale blot Hanne Mariehjemmet. De kvinder, der er kommet her gennem flere år, bruger den dag i dag stadig navnet “Kvindely”.
Bestyrelsen søgte nu satspuljemidler via Socialministeriet og fik det bevilliget, på samme tid som Roskilde Amt stillede krav om, at alle medarbejdere skulle have en relevant uddannelse. Derved skete der en omfattende udskiftning af personalet.
I 2003 gennemgik huset en større renovering, hvor hele kælderetagen blev indrettet til et stort og lyst køkken/alrum, og der blev bygget yderligere 2 værelser, så der nu rådes over i alt 8 pladser. Sådan gik det til, at der pr. 1. januar 2004 var uddannet personale i et ombygget og velfungerende hus.
Siden 1. januar 2007 og frem til udgangen af 2018 har Hanne Mariehjemmet haft driftsoverenskomst med Region Sjælland hvor Hanne Mariehjemmet har været finansieret af satspuljen.
I 2019 blev Hanne Mariehjemmet takstfinansieret.
I 2021 er navnet blevet forkortet til Hanne Marie